UV-skydd eller solskydd är ämnen som dyker upp varje år när de första solstrålarna börjar titta fram, även om det faktiskt borde vara något vi tänker på under hela året. Det är viktigt att använda kosmetika som skyddar huden från solen, eftersom UV-strålningen som solen sänder ut når jorden 365 dagar om året. Strålningen kan vara som starkast på sommaren, men det betyder inte att huden inte påverkas resten av året. Ja, vi har skrivit om solskydd tidigare och att vi bör skydda oss. Att vi skriver om det igen visar bara hur viktigt det faktiskt är. Nedan förklarar vi varför det är viktigt att du skyddar dig mot solen och hur du gör det på bästa sätt, så läs vidare!
Typer av solskyddsmedel
Det finns två typer av solskydd och vilket du väljer beror helt på dina preferenser. Nedan beskriver vi skillnaden på de olika typerna så att du kan få mer information för att avgöra vilken typ som passar dig bäst.
Mineraliska (fysiska) filter - bland vilka de mest kända är zinkoxid och titandioxid. Dessa är skyddande ämnen som appliceras på huden och fungerar som ”speglar” genom att reflektera UV-strålningen. Zinkoxid och titanoxid förblir stabila i solen och när de appliceras tillsammans ger de ett komplett skydd mot UVA och UVB. Det finns en nackdel som en del användare av mineralfilter lyfter och det är den täta konsistensen och att filtren kan lägga sig som en vit film över huden. För att undvika att mineralfiltret lägger sig som en vit och tät film över huden är det viktigt i vilken sammansättning filtren finns, det vill säga vilka andra ingredienser igår i formeln och vilken SPF-styrka (solskyddsfaktor) solskyddet har. Om sammansättningen av produkten som innehåller mineralfilter också innehåller ingredienser av bra kvalitet som underlättar fördelningen och appliceringen över huden samt fungerar som en bärare för filtren (utan att försvaga deras effekt) så blir produkten lättare att applicera och fungerar jättebra att använda. Solskyddet går lättare in i huden och lämnar inte en vit och tät film efter sig. Solskyddet går då även utmärkt att använda under makeup utan att ge en vit nyans till huden. Mineralfilter irriterar inte huden och rekommenderas till personer med allergi, personer med överkänslig hud, gravida kvinnor, barn och personer med hudsjukdomar som AD (Atopisk dermatit), psoriasis eller eksem.
Kemiska filter - är ämnen som inte reflekterar strålning, utan absorberar den och omvandlar ljusenergi till termisk energi. Fördelarna med dessa filter är att de har lätta konsistenser och absorberas lätt av huden. Dock är användningen av detta filter något mer avancerad. Bland annat måste du komma ihåg att applicera skyddet cirka 20 - 30 minuter före du exponeras för solens strålar för att solskyddet ska ha önskad effekt. Dessutom är det mer sannolikt att kemiska filter orsakar allergier och hudirritationer, särskilt om du har känslig hud. När du väljer solskydd ska du vara uppmärksam på vilket ämne (filter) skyddet innehåller. Du bör undvika penetrerande filter, bland annat: Ethylhexyl Methoxycinnamate, Bensofenon-3, Bensofenon-4, Octyl Methoxycinnamate, 4-Methylbenzylidene Camphor, Homosalate, Octyl Dimethyl PABA, Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone) och Octocrylene.
Bestämmer du dig för dig för ett solskydd med ett kemiskt filter, välj då bland dessa: Dietylaminohydroxibensoylhexylbensoat, etylhexyltriazon, etylhexylsalicylat, bis-etylhexyloxifenol metoxifenyltriazin, dietylhexylbutamidotriazon eller tereftalylidendikamfersulfonsyra
UVA- och UVB-skydd
Om du redan har valt rätt filter för dig, oavsett om det är mineraliskt eller kemiskt, var noga med att se över vilket spektrum av skydd som produkten ger, det vill säga undersök om produkten skyddar mot både UVA och UVB. Det är väldigt viktigt eftersom det inte räcker att bara skydda huden mot solbränna orsakad av så kallad kortvågsstrålning (UVB). Du måste också skydda huden mot UVA-strålningen som står för 95 % av den strålning som når jorden. Dessutom tränger UVA-strålningen igenom molnen vilket gör att vi påverkas av UVA året om. Denna strålning kan orsaka fotoåldring av huden, sol-relaterade allergier, missfärgning och hudcancer. UVB-strålningen står för 5 % av den strålning som når jorden och kan orsaka solbränna, brännskador och, precis som UVA, hudcancer. Därför är det viktigt att välja kosmetika som skyddar mot hela spektrumet av strålning, både UVA och UVB.
BeTheSkyGirls solskydd LADY SUNSHINE med SPF 25 skyddar mot både UVA och UVB. Dess sammansättning inkluderar zinkoxid - som skyddar mot båda typerna av strålning, och titandioxid som är ett skydd mot UVB-strålning. Enligt gällande bestämmelser ska information om huruvida en kosmetika ger hela spektrumet av skydd vara tydligt märkt på förpackningen. Så när du letar efter ett solskydd, kolla då om både UVA och UVB finns angivet på produkterna.
Hudtyp och UV-filtertyp
Många myter har uppstått och upprepas tyvärr fortfarande om SPF-produkter och deras applicering på olika hudtyper. Tillexempel att mineralfilter inte ska användas för fet och acnebenägen hud. I stället för att titta på själva filtren rekommenderar vi att du tittar på solskyddets fulla sammansättning för att avgöra om den passar just din hudtyp.
Om du har en väldigt känslig hud som lätt blir irriterad så rekommenderar vi dock att du tittar på alternativ med mineralfilter då det har visats att mineralfilter är mindre troliga att orsaka hudirritation i jämförelse med kemiska filter.
För att välja rätt solskydd behöver du tänka på vad som passar just din hud, något som kan variera under året. Under sommaren kan huden reagera på ett sätt medan den under vintern och våren kan reagera på ett annat sätt. Därför är det bra att inte räkna ut en produkt bara för att den inte fungerat under sommaren. Prova produkten igen fast under vintern, våren eller hösten och se om du får ett annat resultat.
Oavsett vilket filter du väljer så är det absolut viktigaste att du faktiskt använder det! Första prioritet ska alltid vara att använda UV-skydd som skyddar huden mot solens strålar!