Gå till huvudinnehåll
Fri frakt över 499:-

Jäsning - vad är det och varför är det bra för vår hälsa?

Jäsning - vad är det och varför är det bra för vår hälsa?
Jäsning - vad är det och varför är det bra för vår hälsa?
Långt före kylskåpet uppfanns utvecklade koreaner en väldigt bra jäsningsteknik för att ha en bra och säker förvaring av mat. Denna teknik gjorde det möjligt att bevara eller till och med förbättra matens smak och dess hälsofördelar under mycket lång tid. Tack vare det lyckade resultatet började fermenteringsprocessen även användas för att lagra traditionella mediciner och kosmetika som användes av kvinnor vid det kungliga hovet.
 
Jäsningsprocessen
Processens namn kommer från det latinska ordet fervere, som betyder "att koka". Fermentering är en biokemisk process genom vilken naturliga föreningar omvandlas då de kommer i kontakt med mikroorganismer så som bakterier, jäst och svampar. Under processen genereras energi som sedan används av mikroorganismerna.
Resultatet och slutprodukten av fermentering har utmärkande egenskaper och är alltid naturlig! Bakterier, som produceras under jäsning, hjälper till att säkerställa hållbarheten i kosmetika och minskar därmed behovet av att tillsätta konstgjorda konserveringsmedel. Fermenterade ingredienser är alltså inte bara bra för mat, utan har under en lång period även använts i koreansk hudvård.
Fermenterade ingredienserna hjälper huden att hålla sig frisk och slät och har en positiv effekt på alla hudtyper, även de mest känsliga, eftersom jäsningsprocessen utlöser en skonsammare verkan av växterna/ingredienserna.
 
Hur jäsning fungerar
Tack vare jäsningen kan en ingrediens få nya egenskaper. Deras struktur förändras och biotillgängligheten ökar, näringsämnena ökar sin densitet och blir starkare. Fermenterade ingredienser hjälper till att motverka för tidigt åldrande av huden eftersom de är rika på aminosyror som stimulerar produktionen av kollagen, vitaminer, organiska syror och antioxidanter. Tack vare jäsningen bryts molekylerna av aktiva substanser ner till mindre och mer smältbara portioner vilket gör det lättare för huden att absorbera ingredienserna. Det händer att vissa ingredienser i sin naturliga form har för stark effekt och därmed blir irriterande, speciellt för mycket känslig hud. Jäsning neutraliserar effekten vilket gör att ingredienserna passar för alla hudtyper.
Fermenterade råvaror fungerar på liknande sätt som kroppens celler, under fermenteringen produceras en aminosyra - cystein, som är bra vid behandling av fet hud, den har en antioxidanteffekt, stimulerar produktionen av kollagen och elastin (som i övrigt gör huden fastare). Dessutom påskyndar fermenterade ingredienser läkningen av sår och processen för cellförnyelse!
Idén med att jäsa kosmetiska ingredienser handlar i grunden om att jäsa naturliga ingredienser som till exempel svart te, ginseng, tång, bambujuiceextrakt, röd nejlikablomma, hibiskus, snölotus och olika örter, blommor och många andra för att kunna ge huden den näring den förtjänar, utan att riskera att irritation uppstår!

Relaterade Produkter

Kommentarer

Var den första att kommentera.