Ibland kan det vara riktigt frustrerande att vakna på morgonen med en oväntad blemma eller andra orenheter. Även om akne kan vara en svår nöt att knäcka, är det inte helt omöjligt. Så vad bör du veta om akne och vilken hudvårdsrutin kan fungera? Läs vidare så förklarar vi!
Först och främst - vad orsakar akne?
Akne är väldigt normalt och en del av livet som många går igenom. Idag finns studier och forskning som visar att omkring 80 % av personer i åldersgruppen 11 till 30 år har upplevt eller upplever någon form av akneutbrott. Oavsett ålder orsakas akne oftast av en kombination av saker. Det kan tillexempel handla om överproduktion av talg, tilltäppta porer, hormonell obalans och miljöfaktorer. Även stress och kost kan påverka akne, speciellt om du konsumerar mycket socker- och kolhydratrik mat. Akne kan även bero på genetik vilket innebär att dina arvsanlag kan ha en viss betydelse för om du får akne eller inte.
När det kommer till kritan så är det dock överproduktion av talg och ansamling av döda hudceller som oftast är bovarna i dramat när det kommer till akne. Ansamling av talg och döda hudceller orsakar bakterier som i sin tur utlöser akneutbrotten.
Skillnaden mellan tonårs- och vuxenakne
Vad orsakar tonårsakne?
Tonårsakne är oftast relaterad till puberteten. När vi når puberteten, sker en hormonförändring hos både pojkar och flickor vilket får talgproduktionen att skjuta i höjden. Överflödig olja tillsammans med döda hudceller proppar lätt igen porerna vilket i sin tur bidrar till att bakterier bildas som kan ge akneutbrott.
Hur skiljer sig tonårsakne från akne hos vuxna?
När man är yngre är akne oftast mer inflammatorisk än vad den är i vuxen ålder. Hög oljeproduktion är ett drömland för pormaskar, finnar, pustler och cystisk akne. Tonåringar brukar oftast uppleva akne i ansiktet, på ryggen, över bröstet och överarmarna. Vanligtvis upplever pojkar kraftigare utbrott av akne i jämförelse med flickor.
Vad orsakar vuxenakne?
Ibland kan man i vuxen ålder uppleva akneutbrott. Hormoner, stress och en obalanserad kost verkar då vara de mest drivande faktorerna. Åldringsprocessen kan också vara en bidragande faktor till vuxenakne eftersom cellernas förnyelseprocess saktar ner. Fet hy i kombination med långsammare cellomsättning och långsammare utsläpp av döda celler kan täppa till porerna och öka risken för blemmor och inflammationer.
Hur skiljer sig vuxenakne från tonårsakne?
Medan tonårsakne påverkar både killar och tjejer ganska lika, är vuxenakne mer vanligt bland kvinnor på grund av hormonella fluktuationer relaterade till menstruationscykler, graviditet och klimakteriet.
Akne hos vuxna är ofta mildare än tonårsakne, med färre inflammatoriska lesioner och fler pormaskar och brukar oftast sitta runt hakan, munnen och käklinjen.
Varför bryter akne ut i vuxen ålder när det inte gjorde det under puberteten?
Det finns två varianter av vuxenakne, ”ihållande” och ”sen debut”. Ihållande akne kan beskrivas som pågående eller återfall av akneutbrott från tonåren till vuxen ålder. ”Sen debut” ses oftast hos personer i 25-års åldern eller äldre och handlar helt enkelt om att man upplever akneutbrott i vuxen ålder utan att ha upplevt det under puberteten.
Behandlingen för akne hos tonåringar och vuxna?
Vad vi vet idag finns ingen enskild behandling som passar alla när det kommer till akne. Mild till måttlig akne kan tillexempel behandlas med en konsekvent hudvårdsrutin som ser till att huden balanseras. Att vara allt för aggressiv i sin hudvård kan sätta din hud i obalans och verka irriterande. Det är därför viktigt att använda milda men effektiva produkter för att inte riskerar att förvärra situationen vid mild till måttlig akne. De som kämpar med mer allvarlig akne som kan vara svår att behandla hemifrån bör i stället rådfråga en hudläkare om bästa vägen framåt.
Vilka ingredienser kan hjälpa mot akne?
Salicylsyra är en beprövad ingrediens när det kommer till att bekämpa akne. Denna oljelösliga betahydroxisyra (BHA) är en kraftfull exfoliering som kan tränga djupt in i porerna för att lösa upp överflödig olja och döda hudceller.
Tea tree oil är en annan populär ingrediens för att bekämpa akne. Dess kraftfulla antimikrobiella egenskaper hjälper till att lugna huden och minska inflammation i samband med akne.
Retinoider, eller syntetiska vitamin A-derivat, kan hjälpa till att reglera hudcellsomsättningen för att förhindra uppbyggnad av död hud och tilltäppta porer. Problemet med aktuella retinoider är att det finns en ökad risk för irritation vilket gör att det är viktigt att börja försiktigt. Idag finns det dock en mängd naturliga retinolalternativ tillgängliga. De ger samma fördelar som retinol, så som att öka kollagenproduktionen, hjälpa till att minska blemmor och missfärgningar samt balansera fet hy – men utan de irriterande biverkningarna.
Även om det är lätt att tro att hårda och aktiva ingredienser eller metoder ger bäst resultat, är det inte alltid så det är. Att överväldiga huden med höga koncentrationer av hårda och uttorkande ingredienser kan göra dina utslag värre, så se till att inkorporera lugnande och balanserande ingredienser så som aloe vera, grönt te, lavendelolja och havre i din hudvård!