Gå till huvudinnehåll
Fri frakt över 499:-

Vi går igenom hudens åldrandeprocess!

Vi går igenom hudens åldrandeprocess!
Att huden åldras i takt med att vi blir äldre är ingen nyhet. Ord som anti-aging och anti-wrinkle kan därför väcka en del frågor. Vi har därför valt att gå in lite djupare på ämnet och dela med oss av information som förhoppningsvis ska ge mer förståelse för hur hudens åldrandeprocess hänger ihop!
Inre åldrande
Kollagen och elastin är proteiner som finns i hudens mellersta lager (läderhuden) och ger huden spänst och elasticitet. Till en början har vi ett överskott av kollagen i huden, men vid 20 – 30 års åldern börjar kollagenet brytas ned och produktionen av nytt kollagen går långsammare. Som resultat leder detta på sikt till fina linjer och rynkor. Processerna som sker inne i kroppen kallas ofta för det inre åldrandet och är svårt att påverka då dessa processer styrs av faktorer som bland annat gener och hormoner.
Yttre åldrande
Det yttre åldrandet av huden orsakas ofta av den process som kallas för oxidativ stress. Oxidativ stress släpper ut molekyler som kallas för fria radikaler. Fria radikaler kan skada hudens cellstruktur och bryta ned kollagen, hyaluronsyra och elastin; några av hudens beståndsdelar som gör huden mjuk, elastisk och fyllig. Antioxidanter finns för att skydda hudcellerna men ibland finns det inte tillräckligt med antioxidanter för att klara av den yttre påverkan av fria radikaler. Som resultat åldras huden för tidigt. I dag finns det många yttre faktorer som kan orsaka oxidativ stress. Det handlar bland annat om solljus, miljö och luftföroreningar, rökning samt kost och livsstil.
Hur hänger det inre och yttre åldrandet ihop med anti-aging produkter?
Det finns mycket som utlovas när det kommer till anti-aging produkter men svaret är ganska enkelt. Har en rynka dykt upp som resultat av hudens inre åldrande så kan du inte trolla bort den helt och hållet genom att använda olika anti-aging produkter. Det som möjligtvis skulle kunna sudda ut en rynka är i sådana fall estetiska ingrepp, men även här kan resultatet variera.
Det du kan göra, och det anti-aging produkter faktiskt hjälper till med, är att minska synligheten av hudens ålderstecken. Många anti-aging produkter innehåller ingredienser vars uppgift är att stimulera kollagenproduktionen vilket i sin tur bidrar till att huden blir fylligare och mer spänstig, rynkor blir mindre synliga och pigmenteringar minskar.
Det du också kan göra är att jobba förebyggande för att motverka hudens yttre åldrande. Det är svårt att sätta en exakt ålder på när det är dags att börja använda anti-aging produkter. Vi vet idag att nedbrytningen av kollagen börjar (ungefär) vid 20 – 30 årsåldern. Det är inte farligt att börja använda anti-aging produkter ”för tidigt”, det som kan hända är att produkterna inte har lika stor effekt på en hud som inte är i behov av anti-aging produkter i jämförelse med en hud som har större behov. Kort sagt, att förebygga är mer effektivt än att försöka ”bota” en åldrande hud.
Kom ihåg att vara kritisk
Det finns idag en mängd anti-aging produkter på marknaden och det är därför viktigt att fundera på hur just din hud ser ut, vilka behov den har och vilka resultat du vill uppnå. Det finns många produkter med långa ingredienslistor med mer eller mindre effektiva ingredienser. Vårt råd är att du läser på och lär dig vad de olika ingredienserna gör och hur de verkar så att du får valuta för det du investerar i din hudvård. Försök att ha som mål att jobba med huden i stället för mot åldrande.
Ingredienser att leta efter
Hyaluronsyra – en åldrande hud är i större behov av fukt än en yngre hud. Här gör hyaluronsyra susen! Hyaluronsyra tränger djupt in i huden och återfuktar inifrån och ut, gör huden mjuk och mer elastisk.
Retinol – eller retinoider som är samlingsnamnet för olika varianter av vitamin A har länge använts inom hudvård för att motverka acne. Studier har dock visat att retinoider också har en fantastisk effekt på fotoåldrande och fina linjer vilket har gjort att ingrediensen har seglat högt upp på topplistan för anti-aging produkter.  
Peptider – förkommer naturligt i huden och är cellkommunicerande ämnen som hjälper till att hålla en bra balans i huden. Peptider kan bland annat boosta kollagenproduktionen samt göra huden mer elastisk och spänstig
Antioxidanter – skyddar huden mot fria radikaler vilket är en av orsakerna till hudens förtidiga åldrande. Leta efter C och E vitaminer i din hudvård så har du två riktiga vinnare!
SPF – solljuset är en av de yttre faktorerna som kan orsaka oxidativ stress. Försök att använda en ansiktskräm med SPF under vinterhalvåret. Under sommarhalvåret rekommenderar vi istället att du använder en ren SPF-produkt.

Kommentarer

Var den första att kommentera.