Gå till huvudinnehåll
Fri frakt över 499:-

Vad gör schampo med håret?

Vad gör schampo med håret?
Det exakta ursprunget till hårschampot är inte känt, men att använda örter och andra medel för att rengöra håret har man gjort i olika kulturer under tusentals år. Det moderna flytande schampot som vi känner igen idag uppfanns av Hans Schwarzkopf i början av 1900-talet.
Hur fungerar schampo?
När du använder ett schampo hjälper det till att bryta ner och ta bort oljor, talg och smuts som finns i hår och hårbotten. När du masserar in schampot i håret så emulgeras schampot, det vill säga det blandas med oljor, talg och smuts tills de löses upp. När du sedan sköljer håret med vatten följer alla orenheter med schampot och håret blir tvättat.
Ska du dubbel-schamponera?
Det är inget måste men vi rekommenderar att du schamponerar håret i två omgångar när du tvättar det. Under första schamponeringen kommer schampot lösa upp oljor, talg och smuts och under andra schamponeringen kommer schampot kunna arbeta mer effektivt och verka för det resultat det utlovar. Som tidigare nämnt är det dock inget måste, känn efter vad som passar för dig och ditt hår!
Vilket schampo ska du använda?
Vilka produkter eller vilket schampo du bör använda beror på vilken hårtyp just du har och vilket resultat du vill uppnå. Vad som dock är bra för alla hår är att undvika produkter som innehåller ingredienser som kan vara uttorkande och för kraftiga för håret och hårbotten. Det kan exempelvis handla om produkter som innehåller SLS och SLES. SLS och SLES är exempel på olika typer av sulfater, det vill säga salter eller olika estrar av svavelsyra. Sulfater är ämnen som är kraftigt rengörande och det är idag känt att de kan irritera huden och ögonen. De kan också göra så att färgat hår tappar färgen snabbare. En produkt som innehåller en hög koncentration av sulfater kan vara så pass starkt rengörande att hår och hårbotten torkar ut eftersom de naturliga oljorna som kroppen själv producerar försvinner. När du tvättar ditt hår så är meningen att du ska tvätta bort överflödiga oljor men de naturliga oljorna vill du ha kvar då de tar hand om din hårbotten och hjälper dig att bibehålla ett välmående hår. Tvättas de naturliga oljorna bort blir hårbotten torr och kan i längden börja producera mer talg för att försöka balansera torrheten.
En annan ingrediens att hålla koll på är parabener. Parabener är en grupp kemikalier som används som konserveringsmedel och är till för att skydda produkter mot svamp och bakterier. Vissa parabener har dock visat sig vara hormonstörande, det vill säga de stör hormonerna i kroppen. Det finns också studier som visar att vissa parabener kan vara allergiframkallande. Vi rekommenderar därför att du i stället väljer en produkt med naturbaserade eller växtbaserade konserveringsmedel.
Och balsam, behöver du det?
Det kanske är att ta i och säga att du måste använda ett balsam men vill du ha ett hälsosamt hår som håller sig hälsosamt längre så rekommenderar vi att du använder balsam. Dina hårstrån består av olika lager och det yttersta lagret kallas för fjällskikt. När det ligger platt längs med hela håret så skyddar det som mest. Det gör håret starkt och låser in fukten. Fjällskiktet skyddar den innersta kärnan av håret som står för den största delen av hårets uppbyggnad. Hårets kärna är alltså något som du ska vara rädd om. När du tvättar håret med schampo så öppnar schampot upp fjällskiktet, vilket det ska göra, för att verkligen rengöra ditt hår. Vad balsamet sedan gör är att stänga fjällskiktet. Hoppar du över balsamet kommer fjällskiktet vara öppet och den inre kärnan av håret kommer då bli mer utsatt för slitage så som väder, värme och smuts och fukten kommer inte att låsas in i håret. I slutändan kan detta leda till att ditt hår blir torrt, frissigt och slitet snabbare. Så har möjligheten, använd ett balsam!
Måste schampo och balsam vara i flytande form?
Nej, tvärtom! Under de senaste åren har en ny form av schampo och balsam seglat upp som favoriter inom hårvården vilka är solida schampon och balsam. Det innebär alltså att produkterna är i fast form vilket gör dem otroligt smidiga att ha med sig om du är på resande fot eller kanske tar en sväng till gymmet. Dessutom brukar schampo- och balsambars (som de också kallas) vara helt fria från vatten och plast vilket är en stor bonus för vår planet!
Hos oss på Nordic Beauty Bar hittar du naturlig hårvård för honom och henne i både flytande och fast form!

Kommentarer

Var den första att kommentera.