Gå till huvudinnehåll
Fri frakt över 499:-

Vad är fotoåldrande?

Vad är fotoåldrande?

Hur härliga solens strålar än må vara så är det väldigt viktigt att skydda sig mot dem. Att slarva med solskyddet ökar nämligen risken för att drabbas av fotoåldrande. Fotoåldrande är då huden åldras för tidigt på grund av överexponering mot solen.

Ultraviolett strålning orsakar DNA-förändringar i huden som kan leda till för tidigt åldrande och i värsta fall hudcancer. Det finns två typer av UV-ljus:

UVA-ljus är den form av solstrålning som skadar huden på alla nivåer, från det översta hudlagret epidermis och djupt ner i dermis. När de olika lagren utsätts för solstrålning så påverkas även olika delar av huden så som kollagen- och elastinfiber vilka ger huden dess stramhet och elasticitet. Små blodkärl, så kallade kapillärer kan också påverkas.

UVB-ljus är den typen av solstrålning som påverkar det yttersta lagret av vår hud. Solens UVB-strålar innehåller fotoner som hudcellerna absorberar. Fotonerna och strålarna kan då orsaka direkt skada på cellulärt DNA. Det är på grund av UVB-ljus som du kan bränna dig i solen.

Både UVB- och UVA-strålarna är skadliga för vår hud men det är UVA-stålarna som är huvudorsaken till fotoåldrande. UVA-strålarna utlöser bildandet av fria radikaler vilka skadar vårt DNA i en process som kallas för oxidativ stress. UVA-strålarna är inte lika starka som UVB-strålarna men det finns fler av dem. UVA-strålarna är även ungefär lika starka under dygnets ljusa timmar hela året vilket gör att det är viktigt att du smörjer in dig oberoende årstid när solen tittar fram för att förhindra att huden tar skada på lång sikt.  

För att skydda huden mot fotoåldrande är den mest effektiva metoden att begränsa den tiden du är i solen. Det är även bra att tänka på att undvika solen när den är som starkast. Det är också viktigt att du använder solskyddsprodukter av bra kvalitét som passar för din hud för att ge maximalt skydd. Det är oftast ansiktet, händerna och dekolletaget som är mer exponerat för solens strålar och behöver därför lite extra skydd. Vill du, kan du undvika solen helt och använda en bra brun utan sol för att få en solkysst hud. 

 

Tecken på fotoåldrande?

Till skillnad från normalt åldrande så sker alltså fotoåldrande då ultraviolett ljus permanent skadar hudens struktur. För att jämföra och se skillnaden mellan normalt åldrande och fotoåldrande kan du titta på en del av kroppen där huden är mer skyddad och jämföra med en del av kroppen där huden är mer exponerad. Tecken på fotoåldring kan synas redan i tonåren och början av tjugoårs åldern. Fler och synligare rynkor är ett tecken på fotoåldring. Pigmentfläckar så som åldersfläckar, leverfläckar och fräknar kan också vara tecken på fotoåldrande. Huden kan tappa sin elasticitet och hudton samt ha en struktur som uppfattas som grov och ojämn. UVA-ljuset kan påverka våra kapillärer så att de går sönder vilket resulterar i så kallade spindelvener. Dessa syns oftast runt näsan och över bröstet. Det kan även uppstå rodnader och fläckar på huden över de kroppsdelar som är mer exponerade för solens ljus.

Även om solen påverkar oss året om så är den oftast mer efterlängtad nu på vårkanten. Gör din hud en tjänst och ge den de bästa förutsättningarna för att åldras i sin egen takt genom att använda solskydd och undvika solen när den är som strakast!

Relaterade Produkter

Kommentarer

Var den första att kommentera.