Gå till huvudinnehåll
Fri frakt över 499:-

Ojämn hudstruktur - behandling hemma

Ojämn hudstruktur - behandling hemma
Hudsturktur är kanske ett ord som du stöter på lite då och då, men vad betyder det egentligen och hur kan du jobba med din hudstruktur?
Hudstruktur är enkelt förklarat tillståndet på hudens yta och en ojämn hudstruktur kan alltså innebära att du har knölar, hudflagor, gropar, pigmenteringar med mera. Ibland är det enkelt att se de olika variationerna i hudstrukturen och ibland ser man det inte alls men det känns. En ojämn hudstruktur kan bero på många olika faktorer vilket gör att det ibland kan vara svårt att veta exakt vad det är som påverkar. Att få en helt slät och mjuk hudstruktur kan vara svårt men du kan komma väldigt nära om du behandlar din hud på rätt sätt och med rätt produkter. Men först och främst behöver du ta reda på vilken struktur just du har!
Vad är en ojämn hudstruktur?
Det är när ytan på huden har bulor, förstorade porer och fläckar eller annat som gör att din hud tappar sin lyster och ser mindre slät ut och känns mer ojämn. Vid en ojämn hudstruktur kan du också uppleva att du har en ojämn hudton eller hyperpigmentering och det är inte ovanligt eftersom ojämn hudstruktur, ojämn hudton och hyperpigmentering ofta går hand i hand.
Vad orsakar ojämn hudstruktur?
Ålder påverkar vår hudstruktur. När vi åldras så saktar regenereringen av huden ner, det vill säga bortfallet av döda hudceller saktar ner, vilket gör att hudstrukturen kan bli mer ojämn och huden kan upplevas som mer matt. Hudstrukturen kan också påverkas av olika hudbesvär så som psoriasis, keratosis pilaris, kontaktdermatit eller acne. En annan faktor som (tro det eller ej) kan vara orsaken till en ojämn hudstruktur och andra hudproblem är faktiskt solen. Solexponering kan störa hudtonen, det vill säga du kan få fräknar, mörkare fläckar och melasma men det kan även påverkar hudens struktur. UVB-strålar påverkar hudcellerna genom att levande hudceller dör i förtid vilket kan leda till att huden känns mer sträv och UVA-strålar ökar pigmenteringen i huden vilket kan resultera i en mer fläckig hudton och textur.
Hur kan du förbättra hudtexturen?
Du kan vara lugn, det finns en del trix du kan använda hemma för att förbättra din hudstruktur. Viktigast av allt är dock att du använder produkter som passar dig och din hud!
Exfoliera
Nu kanske du undrar om detta verkligen stämmer? Exfoliering kan ju göra huden mer torr. Och det stämmer, om du exfolierar din hud för mycket kan den istället bli torr. Därför ska du exfoliera din hud max 1 – 2 gånger i veckan eller mer sällan än så. Använd hellre syror (i form av AHA-serum/exfoliatorer) eller peelingar med mildare struktur så att inte skrubbkornen blir för grova mot huden. Genom att exfoliera huden förhindrar du ojämnheter genom att ta bort matta, grova och döda hudceller. Efter exfolieringen är det jätteviktigt att du kommer ihåg att smörja in dig med en fuktgivande kräm!
Använd salicylsyra
Om du har större porer och är mer benägen att få finnar eller acne så kan tilltäppta porer vara en bidragande faktor till en ojämn hudstruktur. För att komma på rätsida med detta kan du använda produkter som innehåller salicylsyra som är väldigt effektiv i kampen mot tilltäppta porer. Du kan tillexempel använda en mild peeling som innehåller salicylsyra eller en ansiktskräm med salicylsyra. Syran hjälper till att lösa upp tilltäppta porer och pormaskar och minskar risken för en ojämn hudstruktur. 
Lägg till retinol i din hudvårdsrutin
Vi på Nordic Beauty Bar förespråkar den naturliga varianten av retinol, alltså bioretinol. Bioretinol minskar synligheten av fina linjer, gör huden mindre glåmig genom att ljusa upp och ge lyster och minskar effektivt pigmentförändringar. Bioretinol är inte riktigt lika kraftfullt som retinol vilket gör att det kan ta lite längre tid innan du ser samma effekt. Å andra sidan innebär det att bioretinol kan användas av dig som har torr och känslig hud. Dessutom gör inte bioretinolet huden lika solkänslig vilket gör att du kan använda bioretinolet även under dagtid.
Använd solskydd – helst dagligen
Att använda solskydd med ett brett spektrum SPF kommer göra under för att förhindra skador på din hud som orsakas av UV-strålning. Som tidigare nämnt så är ju just UV-strålning en av orsakerna till en ojämn hudstruktur så därför är det viktigt att du skyddar din hud så mycket som du kan!
 
Det finns alltså flera orsaker till en ojämn hudstruktur vilket gör att det kan vara svårt att veta vad som påverkar mest. Försök att lära känna din hud och testa dig fram med en produkt åt gången för att se vad som fungerar för dig och din hud. Och ha tålamod - huden behöver lite tid för att vänja sig vid olika produkter och om du byter produkter för ofta kan det bidra till en obalans i huden som till sist kan resultera i en ojämn hudstuktur.
Kvarstår problemen med en ojämn hudstruktur efter att du har försökt hitta rätt produkter att använda hemma så kan det krävas en mer grundlig undersökning, och då finns det som tur är mycket hjälp att få från experterna!  

Kommentarer

Var den första att kommentera.