7 olika syror som du kan använda i din hudvård, vad de gör och varför de är bra

Under den senaste tiden har syror blivit en alltmer populär trend inom hudvård. Syrorna som idag finns på marknaden passar för olika typer av hud och är aktiva för att förbättra olika problemområden. Det kan därför vara bra att veta vilken typ av hud just du har och vilket resultat du vill nå. Nedan har vi listat 7 olika syror som du kan använda i din hudvårdsrutin, vad de gör och varför de är bra.
 
AHA (Alpha Hydroxy Acid)
AHA är ett samlingsnamn för flera syror. Deras främsta uppgift är att skonsamt men effektivt exfoliera översta hudlagret vilket innebär att gamla, döda hudceller tas bort. AHA är vattenlösligt och främst aktivt ovanpå huden. AHA-syror kan också kallas för fruktsyror eftersom de utvinns ur sockret från olika växter. Det finns många olika AHA-syror, den vanligaste är glykolsyra. Den är väldigt effektiv men också den syra som kan orsaka mest irritation. Mjölksyra och mandelsyra är två andra vanligt förekommande syror som är skonsammare mot huden.
 
BHA (Beta Hydroxy Acid)
BHA är ett annat namn för salicylsyra. BHA är fettlöslig och kan därför tränga djupare ner i huden än AHA. Salicylsyra kan med fördel användas av dig som har problem med akne och stora porer då BHA har lättare att tränga sig ner i porerna och lösa upp orenheter, smuts och talg. Vid långvarig användning av BHA hjälper syran också till att motverka att nya orenheter och irritationer uppkommer. BHA gör även huden mindre känslig då den precis som solskyddsfaktor kan absorbera en viss del UV-strålning vilket gör att den passar som ett komplement till ditt vanliga UV-skydd!
 
PHA (Poly Hydroxy Acid)
PHA har liknande egenskaper som AHA men dess molekyler är större. Det gör att det tar längre tid för syran att tränga in i huden vilket minskar risken för hudirritation. PHA passar därför dig med känsligare hud. PHA exfolierar försiktigt men effektivt samt binder fukt till huden vilket gör PHA-syran till en perfekt fuktgivare!
 
LHA (Lipo Hydroxy Acid)
LHA-syran har liknande effekt som BHA men penetrerar huden ännu långsammare. På så sätt är den skonsam och är perfekt för känslig hud. Syran passar även acnehud då den ofta ger mycket goda resultat. Precis som BHA fungerar även LHA som ett komplement till ditt vanliga UV-skydd!
 
Hyaluronsyra
Hyaluronsyra är en sockerart som kallas för glykosaminglukan och är ingen egentlig syra. Hyaluronsyra finns naturligt i huden och är en så kallad humektant, vilket innebär att den absorberar och behåller fukt i huden. Formen på hyaluronsyra kan variera beroende på vilken effekt man vill åstadkomma. Vanligast är att hyaluronsyran är i stormolekylär form som binder fukt. Det gör att den lägger sig ovanpå huden som en tunn film som stärker och skyddar hudens barriär samtidigt som den ger optimal återfuktning. Hyaluronsyra finns även i småmolekylär form och går då djupare in i huden, ger återfuktning och fyller ut.
 
Ferulinsyra
Ferulinsra är inte exfolierande utan är en antioxidant som skyddar huden mot UV-strålning. Samtidigt som den stabiliserar så förstärker den även effekten av andra antioxidanter så som E- och C-vitamin. Ferulinsyra används främst inom hudvård för att skydda huden mot fria radikaler som uppstår när huden utsätts för UV-strålning. Det gör att ferulinsyra (precis som BHA och LHA) passar perfekt som ett komplement till ditt vanliga UV-skydd!
 
Tranexamsyra
Tranexamsyra har länge använts inom läkemedelsbranschen, bland annat vid behandling av kraftiga blödningar. Under den senaste tiden har tranexamsyra börjat användas inom hudvård då det har visat sig att tranexamsyra har fantastiska egenskaper för att behandla melasma (hormonell pigmentering) och hyperpigmentering (röda eller bruna märken efter finnar). Studier visar att tranexamsyra förbättrar melasma med upp till 50%! Förutom att vara väldigt effektiv mot melasma och hyperpigmentering så har tranexamsyra även en lugnande effekt och hjälper huden att stärka sin barriär.
 
Viktigt att komma ihåg när du behandlar din hud med syra är att använda solskydd (gärna SPF 30) när du är utomhus eftersom syror gör huden något känsligare. Du kan även välja att vara lite extra försiktigt under perioderna med mycket sol och använda syror endast på kvällen, alternativt ta en paus från syrorna.
 
Hoppas vi har kunnat hjälpa dig att navigera lite bättre i djungeln av syror! Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Nordic Beauty Bar 💚

Lämna en kommentar